De derde week van thuiswerken is inmiddels alweer in volle gang. Gebleken is dat de technologie ruimschoots mogelijkheden biedt voor op afstand werken. Het verbaast ZumpolleVanderStoel dan ook niet om van verschillende advocatenkantoren te horen dat vanuit huis werken goed verloopt. Waarom zou je als advocatenkantoor nu niet meteen deze succesvolle werkwijze doorzetten naar sollicitatieprocedures?

Digitaliseer interviews

De intelligente lockdown gaat nog wel even duren en de realiteit is dat dergelijke situaties vaker kunnen voorkomen. Wij bij ZumpolleVanderStoel zijn van mening dat dit het moment is om interviews met kandidaten zo veel mogelijk te digitaliseren. Maak sollicitaties op afstand mogelijk. Zorg dat je je aanpast aan de huidige situatie en inspeelt op eventuele toekomstige scenario’s. Sterker nog, uit een artikel van de NOS blijkt dat binnen verschillende branches momenteel al in rap tempo wordt overgegaan op digitale sollicitatieprocedures (zie ook: https://nos.nl/artikel/2328715-digitaal-solliciteren-in-je-woonkamer-ijs-breekt-wat-sneller.html).

Stop niet met werving

Het advies van ZumpolleVanderStoel: laat sollicitatiegesprekken doorgaan om zo vertraging te voorkomen en enthousiasme vast te houden. Als we één ding geleerd hebben, is het dat advocatenkantoren in tijden van crisis niet moeten stoppen met de werving van personeel. Denk bijvoorbeeld ook aan de dringende vraag die gaat ontstaan naar bepaalde expertises ten gevolge van de Corona crisis. Een zo snel mogelijke inzet van de juiste experts en voldoende aanwezigheid hiervan binnen de advocatenkantoren is noodzakelijk. Wachten met de procedure totdat fysieke ontmoetingen weer mogelijk zijn zorgt voor een niet meer in te halen achterstand.

Tal van mogelijkheden en voordelen

De technologie biedt tal van mogelijkheden om gesprekken op afstand te laten plaatsvinden. Denk aan Skype, Facetime, Google Hangout Meets. Google heeft zelfs besloten om tijdelijk kosteloos hun dienst beschikbaar te stellen. Uit ervaring weet ZumpolleVanderStoel dat op afstand interviews uitvoeren via dergelijke middelen net zo goed werkt als face tot face interviews. Een voordeel is zelfs dat er geen sprake is van reistijd dus meer tijdsruimte voor een gesprek. Daarbij is het voor de kandidaten die momenteel thuiswerken gemakkelijker om een moment te vinden om een gesprek te voeren. Ruimere gespreksmogelijkheden dus.

Wees niet bang

Een digitaal interviewproces betekent niet dat je gehouden bent aan enkel ontmoetingen via videobeeld. Een laatste gesprek kan uiteraard face to face plaatsvinden op het moment dat dit weer is toegestaan. Voordeel is dan dat alle eerdere rondes al doorlopen zijn. Wel zo efficiënt. ZumpolleVanderStoel denkt graag op basis van haar ruime ervaring mee.