ZumpolleVanderStoel voorziet, mede door de huidige coronacrisis, een opmars van sollicitatiegesprekken via video. Het is onvermijdelijk dat ook advocatenkantoren zich hieraan zullen moeten wagen. Zie hiervoor mijn eerdere artikel (klik hier). Deze wijze van solliciteren is vrij nieuw voor de advocatuur. Wij bij ZumpolleVanderStoel willen advocatenkantoren en kandidaten met onderstaande tips op weg helpen. Heb jij weleens met video sollicitaties te maken? Dan horen wij het natuurlijk graag als je nog aanvullende tips hebt!

 

  1. Bereid je inhoudelijk voor. ZumpolleVanderStoel adviseert zowel opdrachtgever als kandidaat om de relevante vragen en informatie te inventariseren. Dit klinkt logisch maar gesprekken op afstand vanuit de huiselijke omgeving kunnen automatisch en onbewust een ander gevoel oproepen. Feit is en blijft echter dat de inhoud van het sollicitatiegesprek niet verandert. Een sollicitatiegesprek via video blijft een sollicitatiegesprek.
  2. Overzichtelijkheid. Meerdere interviewers in een gesprek? Tip ZumpolleVanderStoel: neem van tevoren contact met jouw collega gesprekspartner op om duidelijk te omkaderen wat jullie te weten willen komen en wie welke vraag gaat stellen. Niet alles hoeft uiteraard vast te staan maar overzichtelijkheid in een videogesprek is gewenst.
  3. Dresscode. Kleed je zoals je naar een face to face sollicitatiegesprek zou gaan. Zoals al vermeld, het is en blijft een sollicitatiegesprek. Het aantrekken van de juiste kleding zorgt ook voor deze bewustwording. Zorg dat je er in het geheel representatief uitziet. Het zou zomaar eens kunnen zijn dat je tijdens het gesprek moet opstaan om iets erbij te pakken, ook dan wil je er representatief uitzien.
  4. Testronde. Bedenk van tevoren waar je het gesprek wil gaan voeren. Zorg dat dit een rustige plek in huis is met een goede verbinding. Let erop dat de achtergrond neutraal is. Check alvast hoe je de camera moet richten zodat je goed zichtbaar bent. Wees ook bewust van een goede belichting van je gezicht, je wil niet dat deze nauwelijks te zien is door overbelichting of schaduw. Test je geluid en of je goed verstaanbaar bent. Probeer, indien mogelijk, het programma dat gebruikt gaat worden alvast uit. ZumpolleVanderStoel adviseert interviewers om zo nodig kandidaten van tevoren een handleiding van het te gebruiken programma te verschaffen en alvast te laten oefenen.
  5. Notities maken. Met name als interviewende partij wil je af en toe iets noteren. Advies van ZumpolleVanderStoel: noteer aantekeningen op papier. Getyp op de computer zorgt voor geluid en daarmee afleiding.
  6. Persoonlijke touch. Het valt niet te ontkennen dat een videogesprek toch net even wat anders is dan een persoonlijke ontmoeting. Maar dit betekent niet dat je geen persoonlijke touch kunt geven aan het gesprek. Heel belangrijk hiervoor is dat je oogcontact blijft houden door in de camera te blijven kijken. Houd je focus op de gesprekspartner en het gesprek, ga niet ronddwalen met je ogen en sluit andere programma’s op je apparaat om afleiding te voorkomen. Niemand wil onbedoeld een gedesinteresseerde indruk wekken. Daarbij speelt non-verbale communicatie een belangrijke rol. Met name voor de kandidaat geldt: zit recht, luister, lachen kan best en stel je vragen. Zorg ervoor dat het een gesprek blijft.