Het valt ons bij ZumpolleVanderStoel op dat steeds vaker partners die de pensioengerechtigde leeftijd bij hun advocatenkantoor bereiken of deze in zicht krijgen, kiezen voor een voortzetting van hun juridische loopbaan bij een ander advocatenkantoor. Een interessant fenomeen en wellicht kan je zelfs spreken van een trend. In deze blog wordt deze ontwikkeling nader bekeken vanuit een aantal invalshoeken.

De Babyboom Generatie

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de familieplanning om begrijpelijke redenen door veel mensen in de koelkast gezet. Dit veranderde na de oorlog met als gevolg dat het aantal geboortes een sterke vlucht nam. De mensen die geboren zijn tussen 1940 en 1955, de jaren van deze demografische “groeispurt”, worden ook wel de “babyboomers” genoemd. In sommige definities is de grens 1960. Voor het gemak volg ik deze richting.

Pensioenleeftijd voor partners in de advocatuur

Veel advocatenkantoren hebben voor hun partners een verplichte pensioenleeftijd afgesproken. Deze ligt doorgaans tussen de 60-65. Vaak wordt hier strak aan vastgehouden om in de partnership ruimte te bieden voor nieuw bloed (aanstormend talent). Wij bij ZumpolleVanderStoel ervaren in toenemende mate dat partners voor wie het pensioen nadert zich nog vitaal voelen en nog een aantal jaren met veel energie en enthousiasme willen doorgaan. Sommige kantoren faciliteren dat door de pensionerende partner een andere status te geven zoals adviseur, counsel of non-equity partner en een alternatief verdienmodel af te spreken. Zo blijven kennis, ervaring en cliënten binnenboord.

Nieuwe trend: doorstart bij ander advocatenkantoor

De afgelopen jaren zie je echter steeds vaker dat partners die de pensioenleeftijd (bijna) bereikt hebben een overstap maken naar een ander advocatenkantoor. Vaak betreft dat kantoren met een andere signatuur: niche, boutique of een kantoor dat in andere league speelt. De babyboom partner kan dergelijke kantoren verrijken met een schat aan kennis, ervaring, reputatie en/of een aantrekkelijk klantenbestand dat meekomt. Hij of zij komt in een frisse nieuwe omgeving en ervaart ook vaak meer waardering en respect. Normen kunnen anders liggen. Taylor-made (financiële) afspraken zijn ook vaak mogelijk.. Wij horen dat een dergelijke overstap heel verfrissend kan werken en leidt tot hernieuwde energie. Jong aanstormend talent profiteert van de ervaring en netwerk van de babyboom partner, terwijl er binnen een paar jaar plaats wordt gemaakt en dit dus niet bedreigend is voor hen. Wij hebben het genoegen gehad de afgelopen jaren een aantal trajecten te hebben begeleid die precies zo uitwerken.

Tot slot

Voor de babyboom advocaatpartner die nog verder en wat anders wil en wat te bieden heeft, zijn er vaak mogelijkheden. Achter de geraniums zitten of tevergeefs proberen de handicap op de golfbaan omlaag te krijgen hoeft dus niet het voorland te zijn voor de aankomende pensionado. Kom gerust eens praten bij ZumpolleVanderStoel over wat de alternatieven wellicht kunnen zijn.

Over de auteur: Scipio van der Stoel is al meer dan 12,5 jaar headhunter voor ervaren juristen en fiscalisten bij ZumpolleVanderStoel. Daarvoor is hij lang advocaat en managing partner geweest bij grote kantoren (AKD, Andersen Legal). Hij is klankbord voor managing partners, general counsels, tax directors en overig senior management en heeft een lange track record van succesvolle bemiddelingen voor advocatenkantoren en het (internationale) bedrijfsleven; van legal counsel tot general counsel, van advocaat-medewerker tot partner.