De wereld verandert in rap tempo. Dit geldt ook voor advocatenkantoren en bedrijfsjuridische afdelingen. Juristen zullen zich moeten aanpassen aan de ontwikkelingen. Dat is fascinerend maar gelijktijdig ook uitdagend.

Wat zien wij  zoal gebeuren in de juridische wereld:

 • Technologische ontwikkelingen
  Het is onmogelijk en onverstandig om de opkomst van technologie in de juridische wereld te negeren. Legal Techs ontstaan in rap tempo. Artificial Intelligence wordt in toenemende mate  gebruikt. Watson doet zijn intrede. Advocatenkantoren ontwikkelen steeds vaker technologische tools die zij aan hun cliënten verkopen.
 • Nieuwe spelers
  Advocatenkantoren krijgen van veel kanten concurrentie. Niche kantoren concurreren op prijs, kwaliteit en partner toegankelijkheid en hebben intussen een flink deel van de markt veroverd. De Big 4 hebben wederom voet aan de grond. Legal Techs zijn hip. Flexibele schillen zijn ontstaan. Juridische Interimmers zijn niet meer weg te denken. Grote advocatenkantoren expanderen mondiaal. Voor General Counsels een breed palet van dienstverleners waar gebruik van kan worden gemaakt.
 • Privacy, datalekken en cyber security
  Dit zijn zakelijke opportunities voor advocaten maar ook bedreigingen voor advocatenkantoren zelf. Bedrijfsjuristen worden hier ook voortdurend mee geconfronteerd.
 • Generatie Y en babyboomers
  De millenials vormen de generatie Y en hebben een flexibele en digitale mindset, een onafhankelijke geest en een drang naar vrijheid. Zowel advocatenkantoren als General Counsels zullen moeten inspelen op de behoeften van deze generatie in een steeds krapper wordende juridische arbeidsmarkt. Oude carrière modellen zullen verlaten worden. Aan de andere kant van het spectrum gaat de babyboom generatie de arbeidsmarkt verlaten, terwijl daar veel kennis mee verloren gaat. Opvallend is de vaak bij hen nog aanwezige ambitie voor een laatste carrièrestap.

Bij ZumpolleVanderStoel zijn wij als geen ander op de hoogte van deze trends. Als dagelijkse gesprekspartner van Managing Partners, General  Counsels en talloze juristen, fiscalisten en Compliance en Privacy Officers. Door al meer dan 10 jaar in deze branche als headhunter te opereren en onze jarenlange ervaring in de advocatuur en bedrijfsleven daarvoor. Door ons ongeëvenaarde netwerk in de juridische en fiscale wereld.